انجمن علوم تشریح ایران- پیشکسوتان
زندگینامه استاد فقید پروفسور حسین حکمت زندگینامه استاد فقید پروفسور حسین حکمت

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1400/12/22 | 
                                    
زندگینامه مرحوم دکتر حسین حکمت
خاطرات کودکی : حسین حکمت از دوران کودکی خود چنین بیاد دارد:"در سال ۱۳۰۰ در شهر تبریز متولد شدم. پدرم در آنجا دبیرستانی داشت که بر سر در آن نوشته شده بود « و یعلم الله الکتاب و الحکمه و...» ، به همین دلیل هم آن دبیرستان و حتی پدرم به حکمت معروف بودند.خانواده ما هم بعداً که انتخاب نام‏خانوادگی اجباری شد نام حکمت را انتخاب کرد من در سال ۱۳۱۸ در همان دبیرستان از رشته ریاضی دیپلم گرفتم. در آن زمان دیپلم مدرک مهمی بود و گرفتن آن نیز کار سختی محسوب می‏شد. به یاد دارم، در آن زمان ورزش و درس با هم منافات داشتند و اولین کسی که در تبریز این طلسم را شکست من بودم یعنی علاوه بر اینکه ممتازترین شاگرد دبیرستان بودم کاپیتان تیم فوتبال هم بودم که برای خیلی‏ها تعجب‏آور بود. این رویه را در دانشگاه نیز ادامه دادم و دوسال اول پزشکی هم کاپیتان تیم فوتبال دانشکده بودم. خانواده‏ام دوست داشتند که من مهندس بشوم من هم پس از دبیرستان به تهران آمدم و در کنکور وقتی شرکت کردم و نفر چهارم شدم. با این وجود، کششی به پزشکی در من وجود داشت که باعث شد نهایتاً پزشکی را انتخاب کردم. "
تحصیلات رسمی و حرفه ای : حسین حکمت پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و متوسطه در سال ۱۳۱۸ در رشته ریاضی -در دبیرستانی که پدرش در آنجا بود- دیپلمش را گرفت.پس از اتمام تحصیلات متوسطه در کنکور شرکت کرد و رتبه چهارم را بدست آورد .او برای ادامه تحصیل رشته پزشکی را انتخاب کرد.دکتر حکمت در سال چهارم دانشکده در کنکور انترن ها قبول شد و در بخش جراحی بیمارستان فیروز ابادی مشغول گردید. در سال ۱۳۳۳ با استفاده از فرصت مطالعاتی به پاریس رفت و مدت سه سال -صبحها- در بخش جراحی و بعد از ظهر ها در گروه آناتومی به عنوان دستیار استاد به فعالیت پرداخت.
خاطرات و وقایع تحصیل : حسین حکمت در مورد انتخاب رشته پزشکی و تخصص های جراحی و آناتومی چنین می گوید: "من در دبیرستان هم در ریاضیات قوی بودم و هم در طبیعیات اما گمان می‏کنم که به نوعی خون پزشکی در رگ‏های خانواده ما بود، پدربزرگ من طبیب بود و پدرم هم پزشک بود، گرچه طبابت نمی‏کرد. خلاصه آنکه ارثیه‏ای که از اجدادمان به ما رسید عشق به پزشکی و ذوق معلمی بود. یادم می‏آید در دبیرستان سرکلاس می‏رفتم و به جای معلم به بچه‏های سال پایینی درس می‏دادم. اما در مورد جراحی، باید بگویم از اول اصلاً قصد جراح شدن نداشتم و به خاطر علاقه‏ای که به دکتر صادق پیروزعزیزی- استاد داخلی- داشتم، قرار بود رشته داخلی را انتخاب کنم.منتها در بخش جراحی بیمارستان فیروزآبادی در زمان دانشجویی چنان تحت تأثیر شخصیت بزرگ استادم دکتر اشکواری؟- که یک جراح اهل چکسلواکی بود- قرار گرفتم که نهایتاً‌ جراحی را انتخاب کردم. در مورد آناتومی هم در واقع رییس دانشگاه تبریز مرا وارد این رشته کرد. به من گفت که آناتومی درس مشکلی است و ما اینجا به یک استاد جوان و با مطالعه نیاز داریم و این کار جز تو از عهده کسی برنمی‏آید. و خلاصه به اصرار او وارد این رشته شدم. امروز هم از این انتخابم خوشحالم و فکر می‏کنم که در حال حاضر به عنوان یک کالبدشناس و استاد آناتومی بیشتر به حال دانشگاه مفید هستم. "
فعالیتهای ضمن تحصیل : حسین حکمت همزمان با تحصیل در دوره دبیرستان (با وجود اینکه شاگرد اول بود ) کاپیتان تیم ملی فوتبال بود و این رویه تا دانشگاه ادامه داشت.
استادان و مربیان : دکتر صادق پیروز عزیزی،دکتر گل گلاب،دکتر صالح و دکتر اشکواری(اهل چکسلواکی بود) از اساتید حسین حکمت بودند .
وقایع میانسالی : حسین حکمت بعد از گرفتن تخصص جراحی به عنوان رییس بهداری و جراح بیمارستان راهی ملایر شد." البته من دوست داشتم که بتوانم در شهر خودم باشم و برای آنجا کاری انجام دهم ولی به خاطر اشغال آذربایجان چنین امکانی وجود نداشت. وقتی که قضایای تبریز فیصله یافت بلافاصله به تبریز رفتم و به عنوان جراح در بیمارستان بوعلی و نیز دانشیار آناتومی دانشگاه تبریز-که تازه تأسیس شده بود- مشغول به کار شدم. پس از ۵ سال به دلیل اینکه دانشگاه تهران رتبه عملی اساتید دانشگاه‏های تازه تأسیس را قبول نداشت، در امتحان رییس درمانگاهی دانشگاه تهران شرکت کردم و اول شدم(معادل امروزی آن استادیار است). بعد از چند سال به رتبه دانشیاری ارتقا پیدا کردم"
مشاغل و سمتهای مورد تصدی : حسین حکمت پس از استفاده از فرصت مطالعاتی در پاریس به ایران برگشت و سال‏ها به عنوان رییس بیمارستان دادگستری و نیز استاد بی‏کرسی دانشگاه تهران مشغول به کار شد. در ۱۳۵۳ به دانشگاه ملی(شهید بهشتی فعلی) دعوت شد و به اتفاق دکتر حکیم که پس از فوت دکتر امیراعلم به سمت استاد کرسی آناتومی منصوب شده بود، گروه آناتومی دانشگاه شهید بهشتی را پایه‏گذاری کرد.از دیگر سمتهای مورد تصدی ایشان می توان به موارد زیر اشاره کرد: - رئیس بهداری و جراح بیمارستان ملایر - دانشیار آناتومی و جراح بیمارستان سینا در تبریز - در سال ۱۳۳۲به استادیاری، سال ۱۳۳۵ به دانشیاری و سال ۱۳۳۷ به استادی بخش آناتومی دانشگاه تهران - بازنشستگی از دانشگاه تهران ۱۳۵۵ - رئیس انجمن آناتومیست های ایران - دبیر کمیته ارزشیابی هیأت ممتحنه آناتومی وزارت بهداشت - عضو افتخاری فرهنگستان علوم پزشکی از سال ۱۳۸۷ از دیگر عضویت های ایشان می توان به موراد زیر اشاره کرد: عضو شورای تخصصی وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی؛ عضو هیئت ممیزۀ مرکزی وزارت متبوع، عضو شورای منتخب دانشکدۀ پزشکی، عضو شورای آموزشی کمیتۀ تخصصی علوم پایه، عضو هیئت ممیزۀ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عضو فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران و عضو هیئت امناء دانشگاه، عضو گروه ممتحنۀ بورد تخصصی، عضو انجمن های جراحی قلب وعروق، و جراحی عمومی و آناتومی پاریس
فعالیتهای آموزشی : حسین حکمت تا سال ۱۳۵۵ بعنوان استاد گروه آناتومی دانشگاه تهران ، همچنین رئیس و جراح بیمارستان دادگستری به خدمت اشتغال داشت که در این تاریخ بنابر درخواست شخصی بازنشسته و با اصرارهای پروفسور حکیم به دانشگاه ملی
آثار :
    ۱  استخوان شناسی
      ویژگی اثر : تالیف،این کتاب در دوره یازدهم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ،از طرف وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی و برگزیده شده است.
۲  تاریخچه آناتومی و جایگاه آناتومی در پزشکی امروز
      ۳  دوره کامل آناتومی عمومی و تخصصی
      ویژگی اثر : تالیف
۴  شرائین غیر طبیعی کلیوی و آمار آن در ایران
      ۵  مروری بر آناتومی قفسه سینه و شکم و ارزشهای بالینی
    
 
نشانی مطلب در وبگاه انجمن علوم تشریح ایران:
http://isas.ir/find-1.124.47.fa.html
برگشت به اصل مطلب